Podsumowanie realizacji PO Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019
Treść
Podsumowanie realizacji PO Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019
1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Rytrze przy współpracy z Caritas Archidiecezji Krakowskiej realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Celem Programu było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Gminy Rytro pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie luty 2020 – czerwiec 2020r. Z uwagi na występowanie na terenie kraju wirusa COVID-19 wydawanie produktów żywnościowych odbywało się zgodnie z ustalonym wcześniej harmonogramem, oraz z zachowaniem zaleconych środków bezpieczeństwa sanitarnego, w związku z czym Program został pomyślnie zrealizowany.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, sok jabłkowy);
• skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
• mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający), • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
• cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
• tłuszcze (olej rzepakowy),
• dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 343 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Rytro. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
• 16506,94 ton żywności.
W ramach Podprogramu 2019 osoby korzystające z pomocy żywnościowej uczestniczyły również w warsztatach edukacyjnych w ramach działań towarzyszących.