Podsumowanie realizacji PO Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020
Treść
Podsumowanie realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 - 2020
Podprogram 2020
1. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Rytrze, przy współpracy z Caritas Archidiecezji Krakowskiej, realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa - Podprogram 2020 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Celem Programu było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Gminy Rytro pomocy żywnościowej oraz , uczestnictwa w działaniach, w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – październik 2021 r. Z uwagi na występowanie na terenie kraju wirusa COVID-19 wydawanie produktów żywnościowych odbywało się zgodnie z ustalonym wcześniej harmonogramem, oraz z zachowaniem zaleconych środków bezpieczeństwa sanitarnego, w związku z czym Program został pomyślnie zrealizowany.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie następujące artykuły spożywcze:
• art. warzywne i owocowe
- groszek z marchewką - 979,20 t
- koncentrat pomidorowy - 342,72 t
- buraczki wiórki - 428,00 t
- powidła śliwkowe - 459,00 t
- mus jabłkowy - 440,64 t
- fasola po bretońsku 459,00 t
• art. skrobiowe
- makaron jajeczny świderki - 1530,00 t
- płatki owsiane - 306,00 t
- ryż biały - 612,00 t
- kasza jęczmienna - 459,00 t
- herbatniki maślane - 122,40 t
- kawa zbożowa - 183,60 t
• art. mleczne
- mleko UHT - 2142,00 t
- ser podpuszczkowy dojrzewający - 489,60 t
• art. mięsne
- szynka drobiowa - 734,40 t
- szynka wieprzowa mielona - 367,20 t
- pasztet drobiowy - 97,92 t
- filet z makreli w oleju - 364,14 t
• cukry
- cukier biały - 1224,00 t
- miód nektarowy wielokwiatowy - 153,00 t
• tłuszcze
- olej rzepakowy - 1244,00 t
Łącznie w trakcie realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 - 2020
Podprogram 2020, wydaliśmy osobom potrzebującym: 13118,22 t produktów żywnościowych.
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 173 kobiet, 133 mężczyzn, ogólna liczba to 306 osób, z terenu gminy Rytro znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.
W ramach Podprogramu 2020, osoby korzystające z pomocy żywnościowej uczestniczyły również w warsztatach edukacyjnych w ramach działań towarzyszących.